Agenda

Woensdag 14 februari
Neanderthalers in Twente

De bewoningsgeschiedenis van Twente gaat ruim 100.000 jaar terug. Neanderthalers zwierven toen door deze streek als jagers en verzamelaars. Historicus en amateur-archeoloog Dick Schlüter – de oud-Almeloër is thans directeur van Provinciaal natuurhistorisch museum “Natura Docet” in Denekamp – zal een dia-lezing geven over de Steentijd in Twente. Zijn verhaal begint bij de Neanderthalers en eindigt bij de Bronstijd ruim 4.000 jaar geleden. In de tussenliggende periode hebben de verschillende mensen hun sporen in Twente achter gelaten. Schlüter geeft middels een dia-lezing een overzicht van de belangrijkste vondsten en vindplaatsen en neemt uit zijn eigen collectie originele voorwerpen uit de Steentijd mee. De afgelopen jaren heeft hij belangrijke vondsten gedaan in Mander. Op een akkercomplex zijn door hem bijna 20 vuurstenen voorwerpen van de Neanderthalers gevonden. Een aantal zullen door hem worden meegenomen. Deze kunnen in de pauze worden bekeken. Mensen die zelf (vuur)stenen voorwerpen hebben gevonden en graag een opinie willen horen kunnen deze meenemen. Schlüter zal ook voorwerpen meenemen van de eerste mensen – waar wij als `homo sapiens’ van afstammen – evenals van de eerste landbouwers die zich ruim 6.000 jaar geleden in Twente vestigden. Deze mensen bouwden een hunebed bij Mander waarvan de grondsporen na de Tweede Wereldoorlog zijn opgegraven door de toenmalige directeur van het Rijksmuseum Twente, dr. Hijszeler. Uit de nagelaten sporen valt op te maken waar Twente tijdens de Steentijd bewoonbaar zowel als onbewoonbaar was.
De bijeenkomst van de Historische Kring Stad en Ambt Almelo is op woensdag 14 februari om 20.00 uur in gebouw De Schouw aan het Kerkplein in Almelo. Voor leden gratis voor niet leden € 2,50 Parkeren aan het Kolkje.

Donderdag 8 maart is de ambtenaar burgerlijke stand J. Nijhoff de gast van Stad en Ambt. Hij spreekt in de Schouw over anecdotes bij en bijzondere belevenissen rond de sluiting van huwelijken in Twente. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20 uur. Niet-leden betalen € 2,50 entree.

In april – de datum staat nog niet vast – is er een bezoek aan en een rondleiding in de regionale brandweerkazerne aan de Brugstraat.
In mei – ook hier staat de datum nog niet vast – brengen de leden van Stad en Ambt een bezoek aan Münster. Nadere berichten volgen.